استیبل کوین الگوریتمی چیست؟ + استیبل کوین الگوریتمی پر ریسک است؟
در این مطلب از تترفا به بررسی استیبل کوین الگوریتمی می پردازیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
بدون شک در مورد دنیای کریپتوکارنسی اطلاعاتی دارید و میدانید نوسان قیمت زیادی در این بازار وجود دارد.
شاید در میان این کریپتوها اسم استیبل کوین هم به گوشتان خورده باشد که در اصطلاح به معنای ارز با قیمت پایدار و ثابت است.
در این مقالۀ تترفا به معرفی یکی از انواع این کوینها به نام استیبل کوین الگوریتمی پرداخته و مطالب مفیدی را در موردش بیان کردهایم. بهتر است آن را از دست ندهید!
آیا درست است که استیبل کوین همیشه در یک نسبت 1:1 پشتیبانی میشود؟ نه! همیشه اینطور نیست.
اگر این اتفاق بیفتد، عواقبی جدی خواهد داشت.
بیشتر وقتها، استیبل کوینها از افزایش و کاهش شدید قیمت که در اکثر کریپتوکارنسیها مشاهده میکنیم، در امان میمانند. با وجود این، هدف از وجودشان همین است.
اما این قانون یک استثنا دارد و آن هم استیبل کوین الگوریتمی است؛ بنابراین، استیبل کوین الگوریتمی چیست و چرا یک دارایی پرریسک است؟
استیبل کوین الگوریتمی چیست؟
تصور میشود که نوعی دارایی واقعی جهانی مانند یک ارز ملی یا فلزی گرانبها استیبل کوین را پشتیبانی میکند.
این موضوع برای استیبل کوینهای معمولی (regular stablecoin) مانند کوین USD، تتر گولد (Tether Gold) و بایننس USD صدق میکند.
این که سایر داراییها از این کریپتو پشتیبانی میکنند یعنی احتمال افت شدید در آنها بسیار پایینتر است.
این رمز ارز میتواند سرمایهگذارهایی را به خود جذب کند که به دلیل نوسانهای کریپتوکارنسیها، در مورد سرمایهگذاری در آنها چندان مطمئن نیستند.
بههرحال برخی از استیبل کوینها هیچ پشتیبانی با داراییهای دیجیتال ندارند؛ آنها استیبل کوین الگوریتمی هستند.
همانطور که از نامش پیداست، در این نوع استیبل کوین برای حفظ ارزش ثابت از الگوریتم استفاده شده است.
این الگوریتمها به طور معمول دو کوین را به هم پیوند داده و پس از آن، قیمتشان را بر اساس عرضه و تقاضای سرمایهگذاران تنظیم میکنند.
درحالیکه استیبل کوین الگوریتمی به ارزش یک دارایی واقعی وابسته است، توسط یکی از آنها پشتیبانی نمیشود.
استیبل کوین الگوریتمی چندین نوع دارد و سه نوع اصلی آن عبارتاند از:
- ریبِیس (rebase)،
- سینیورژ (seigniorage)
- فرکشنال الگوریتمیک (fractional-algorithmic).
هر کدام از این کوینها برای حفظ ارزش خود از نوعی الگوریتم استفاده میکنند.
نوع ریبیس این استیبل کوین برای حفظ ارزش خود عرضۀ یک کوین را کنترل میکند.
امپل فورس (Ampleforth) نمونهای از استیبل کوین الگوریتمی ریبیس است.
در نوع سینیورژ از یک ساختار burn-mint و مولتی کوین استفاده میشود که در آن یک کوین برای کنترل ارزش کوین دیگر تولید (mint) یا سوزانده میشود.
کریپتوهای Terra Lab’s Luna و UST نمونههایی از این مورد بودند که در بخش زیر میتوانید اطلاعات بیشتری در موردشان به دست آورید.
استیبل کوین الگوریتمی فرکشنال تا حدی وثیقهای هستند، به این معنی که تا حدودی با یک دارایی در دنیای واقعی پشتیبانی میشوند.
فراکس (Frax) نمونهای از این مدل استیبل کوین است، زیرا USD، استیبل کوینی که پشتوانه آن دلار است ، از آن پشتیبانی میکند.
در برخی موارد، استیبل کوین الگوریتمی میتواند بسیار مفید باشد.
این کوینها برای باثبات ماندن به شخص ثالث نیاز ندارند و بسته به تقاضا میتوانند تعداد کوینهای در گردش را بهطوری کارآمد تنظیم کنند.
امروزه در بازار چندین نوع از این استیبل کوینها وجود دارد، مانند بیسیس کش (Basis Cash) و امپتی ست دلار (Empty Set Dollar).
این نوع استیبل کوین های الگوریتمیک برای بسیاری از کاربران نمونه بارزی از عملکرد بلاک چین و کریپتوکارنسی ها هستند، فضایی که کدها کنترل امور را به دست دارند و انسان ها هیچ دخالتی در این فرآیند ندارند.
تا همین چند وقت اخیر ، رایجترین استیبل کوین الگوریتمی TerraUSD یا UST بود. حال در این قسمت از مقاله عملکرد ترا و TerraUSD را بررسی میکنیم تا با استیبل کوین الگوریتمی بیشتر آشنا شوید.
ارتباط ترا لونا (Terra Luna) / UST
ترالونا یک نوع رمز ارز است و ترا USD (UST) یک استیبل کوین الگوریتمی. UST با LUNA پشتیبانی میشود. بااینحال، LUNA یک دارایی فیزیکی نیست و یک رمز ارز پر نوسان است.
این دو کوین رابطهای بسیار نزدیک به هم دارند که در آن، ارزش یکی بر دیگری تأثیر میگذارد.
برای مثال، اگر قیمت ترا USD از یک دلار فراتر رود (چون همانطور که قبلاً اشاره کردیم، به ارزش دلار وابسته است)، ممکن است بخشی از آن بسوزد که در اصل یعنی کلا نابود میشوند.
از سوی دیگر، اگر قیمت ترا USD اندکی از دلار کمتر شود، بخشی از توکنهای LUNA سوزانده خواهند شد.
درعینحال، هر بار که LUNA تولید شود، یک UST سوزانده میشود و بالعکس.
علاوه بر این، به سرمایهگذاران UST این امکان داده شد تا وجوه خود را در حسابی در پروتکل اَنکِر (Anchor Protocol) نگهداری کنند که به آنها وعدۀ سود 20 درصدی از UST سپردهگذاری شده را میداد.
این نرخ وسوسهانگیز بهعنوان یک انگیزه بزرگ عمل کرد و تقاضا برای UST را افزایش داد.
اما زمانی که انکر تصمیم گرفت این سود را به نرخی متغیر تبدیل کند که تا 15 درصد هم میتوانست پایین بیاید، سرمایهگذاران بهتدریج شروع به فروش UST خود کردند، چون به نظر میرسید این حالت دیگر برایشان ارزشی ندارد.
این امر بر UST اثرگذار بود و بر قیمت آن هم تأثیر مخربی گذاشت.
قیمت توکن بومی پروتکل انکر یعنی ANC نیز به دلیل این تصمیمگیری بسیار افت کرد که ظرف فقط چند روز ارزش بسیاری را از دست داد.
سقوط ارزش LUNA و UST
LUNA و UST در ماه می ۲۰۲۲ به دلیل این عوامل به میزان زیادی سقوط کردند و هر دو اکنون فقط کسری از ارزش قبلی خود را دارند.
به طور خلاصه، پیوند UST با دلار ضعیفتر شد، و الگوریتمی که این دو را به هم پیوند میداد، این موضوع را تشخیص داده و باعث افزایش تولید توکن های لونا شد .
تولید بیشتر Luna باعث کاهش قیمت این رمزارز شد، زیرا مردم باعجله آن را کنار گذاشتند و باعث فشار نزولی بیشتر بر UST شده و وضعیت را پیچیدهتر کرد.
در طول این سقوط، تعداد توکن های در گردش ترا لونا ظرف چند روز از 350 میلیون به 1 میلیارد و 400 میلیون رسید.
یک هفته بعد با تعدادی بیش از 6 میلیارد توکن در گردش متوقف شد که این افت قیمت عملاً جبرانناپذیر است.
افت قیمت لونا و UST مفهوم استیبل کوین الگوریتمی را کاملاً زیر سؤال برد و اکنون آنها یک سرمایهگذاری پرخطر تلقی میشوند؛ بنابراین، دقیقاً چه چیزی آنها را تا این حد متزلزل میکند؟
چرا استیبل کوین الگوریتمی پرریسک است؟
این مدل کریپتوکارنسیها بسیار پرریسک هستند، چون با دارایی واقعی پشتیبانی نمیشوند و در نتیجه، آنها صرفاً استیبل کوین نیستند.
آنها هیچ وثیقهای ندارند، یعنی ثبات قیمتشان آنطور که فکر میکنید مطمئن نیست.
این مدل از کوینها مانند بسیاری از کریپتوکارنسیهای دیگر برای حفظ ارزش نیاز به تقاضا دارند.
همه میدانیم که چگونه تقاضا برای یک کوین در صنعت کریپتو، در نتیجۀ عوامل فراوانی میتواند بسیار متغیر باشد و این موضوع بهتنهایی هنوز یک نقطهضعف بزرگ برای این نوع کریپتو است.
افزون بر این، افت ارزش یک کوین در جفت الگوریتمی، بسته به نوع استیبل کوین الگوریتمی موردبحث میتواند یک اثر دنبالهدار داشته باشد.
وقوع این اتفاق را در فاجعۀ LUNA//UST مشاهده کردیم؛ بنابراین، به طور خلاصه، این نوع استیبل کوین در صورت بروز چنین اتفاقی مشکل مضاعف ایجاد خواهد کرد.
استیبل کوین الگوریتمی هنوز چیزی شبیه قمار است
ایدۀ استیبل کوین الگوریتمی بدون شک مزایایی هم دارد، بااینحال، هنوز فاکتورهای زیادی وجود دارند که میتوانند بهراحتی بر ارزش آنها مؤثر بوده و ضرر مالی زیادی را به همراه داشته باشند.
بنابراین، پیش از سرمایهگذاری در هر استیبل کوین، ابتدا الگوریتمی بودن یا نبودن آن را بررسی کنید تا بدانید پول خود را در چه چیزی سرمایهگذاری میکنید.
گردآوری : وبلاگ تترفا